Karry vid kanalen

kanalcafe

Igår hände något som vi inte kunnat räkna med innan. Jag levererade snittar till en dansk i Köpenhamn. Han hade tydligen smakat på dem tidigare på en tillställning i Malmö. Han påpekade att Aamanns också gör snittar men att de kostar 3 ggr så mycket.

Jag passade på att ta en Karrysild med en mörk Carlsberg på Kanalcaféen nere vid Christiansborg. Efter sedvanligt svenskfilter hos serveringspersonalen så fick jag ett bord.

Läs mer...

Ravnsborggade hittade vägen

Gavlen141022

Ravnsborggade, södra Nørrebro har utvecklats till en av de mer intressanta gator som Köpenhamn har att erbjuda och det innebär inte så lite. Gatan är fylld med antikviteter, inredning, caféer och restauranger. Igår så ville vi testa Gavlen. En blandning mellan café och kvarterskrog.

Läs mer...

I Hallerne allt gott!

Torvehallarna140830

Ibland måste man testa anrättningar på nytt för att se om de håller i längden. Igår lördag var hallarna välfyllda. Hallernes Smörrebröd hade t o m mer folk än Tapasstället. Och då pratar vi en rätt beskedlig liten bar som var fylld och några sporadiska bord som man försökt trycka in utan att störa övriga bodar. Några gäster har helt sonika satt sig på grannbodarnas bord. Självklart ett svenskt gäng som inte hade några betänkligheter.

Läs mer...

Dansk urmiljö!

hansens-gamle-familjehave

På en rekommendation från Visit Copenhagen besökte vi Hansens Gamle Familjehave. Deras klassiska inrättning ligger i utkanten av stan, i Frederiksberg. Lagom cykelavstånd. När vi klev in så kändes det som vi kommit helt rätt. Deras innergård som är delvis täckt av en tältduk är väldigt inbjudande och invigande. Känns som danskarnas revir och en inhemsk turistmagnet.

Läs mer...

PUK - en midsommarnatts mardröm

Vi var inställda på att hamna på Kanal Cafeet, som skulle stänga vid 17, enligt hemsidan. Vi kom dit 15.50 och fick då veta att köket tydligen redan stängt. Vi fick då rekommendationen att prova Restaurang PUK, som man hittar när man sneddar upp från Christiansborg upp emot Rådhuset. Vill inte lägga för mycket energi på detta ställe då det var det värsta vi varit med om. Potatismaten bestod av vattnig och överkokt potatis, räkorna var slamsiga och tråkiga med köpemajonnäs, Sol over Gudhjem kändes bara gammal och en böckling på ICA hade varit ljuvlig i jämförelse. Brödet var märkbart torrt. Storleken på smörrebröden var nog med 1 var, ändå rekommenderar de 2 var i tron att vi var på tillfälligt besök. Åter igen ett ställe som lever på engångsbesökare.

Vi känner oss hemma i växthuset

Orangeriet

I södra delen av Kongens Have ligger Orangeriet. En vit och luftig restaurang med en stor växthusliknande veranda. Vi valde igår att sitta på deras trevliga uteservering.


Innan maten kommer in, får jag min öl upphälld i ett vackert och tungt glas och själva ölen gjorde mig inte besviken. Brödet är ekologiskt och bland det bästa vi smakat. Min makrill med tomat och majonnäs var riktigt fin. Katrinas räksmörrebröd var den bästa räksmörgås hon någonsin ätit (förutom de vi själva gör Happy ). Och den stora skillnaden mot de flesta andra är åter igen, bra råvaror och egen majonnäs och fantastiskt bröd. Till saken hör självklart att de har en balans mellan råvarorna och håller sig inom brödet som vi också gör. Vi delade även på en stekt inlagd sill som var helt okej, lite i snällaste laget, men trevlig. Antalet för en lagom lunch är nog 2 - 2,5.

Man kände att apelsinträden hade trivts bra här om Orangeriet hade valt att vara ett riktigt Orangeri.

Nödbröd vid Hovedbanegården

centrum-smorrebrod

Om du är ute efter smörrebröd när du åker över till Köpenhamn så finns en enkel tidsregel att hålla sig till. Det är frukost som gäller, alltså vår lunch, på sin höjd fram till kl 16. Det finns ställen som serverar efter 16, men de är inte många. De flesta av smörrebrödsanrättningarna går över till en kvällsmeny. Idag ville vi därför testa den sista utposten i form av Centrum Smørrebrød och följa en hypotetisk turists snitslade bana. De har öppet 09.00 - 24.00 alla dagar i veckan.

Läs mer...

Planera eller oplanerad?

sopromenadenblogg

Vädret sa - Richard och Katrina, det är dags för er att ta er över bron för lite Smörrebröd. Visst, sa vi och åkte över utan någon plan. Vi kom över alldeles för tidigt för att inleda med smörrebröd och utan plan som så hamnar vi lätt på gamla beprövade kort. Ett beprövat frukost/fikaupplägg för oss är Meyers bageri på Jægersborggade 9. Där finns allt från Ölandsvetebröd, Scones, rågbröd till lite sötare kanelsnurror och coissanter. Vad som inte finns här är kaffe. De fokuserar helt på att förse oss med gott bröd, vilket direkt skapar plocksamverkan och marknadsplatskänslan på Jægersborggade. Så snett över till vänster hämtar vi kaffet på det lite överpretantiösa Coffee Collective. Överpretantiösa i form av att de vägrade serverar mig en longo, vilket jag inte bett om efter det. Pretantioner är annars bra tycker jag, vilket ofta innebär att man bryr sig om sina produkter och har ambitioner. Deras kaffe är helt okej. Det är deras kaffefokus som ger mervärdet.

När morgonfikat var avklarat, så valde vi att styra (till fots) mot en smörrebrödsanrättning som vi bara cyklat förbi tidigare. Vi hade egentligen andra som låg före på önskelistan. Søpromenaden längst ner vid Österport, längs det norra dammsystemet.

Läs mer...

Smushi och Kronborg


kopenhamn_smorrebrod

Äntligen kom vi över sundet igen! Vi hade som vanligt mer eller mindre en plan. Vi hade länge velat testa the Royal Smushi Café, dock med förutsättningen att de skulle stå för förrätten. De ligger ju mitt i turistsmeten vilket kan vara lite avskräckande. Anrättningen, som danskarna säger, ligger vid Amager Torv (längs Ströget) invid Royal Copenhagen, och visade sig vara en avskalad släkting till designtorget. Vi beställde in en tallrik med 3 smushis för att dela som förrätt. Kombinationen blev rökt rådjur, rökt laxtatar och potatisgratäng. Vi blev mycket nöjda över att vi hade utnämt stället till förrättsanrättning. Vi fick in 3 mycket små fantastiskt vackra små hantverk.

Läs mer...

Smørrebrød Torvehallarna

Smörrebröd i Torvehallarna

Torvehallarna är en modern saluhall på Israels Plads i Köpenhamn. Mångfalden och öppenheten i saluhallen ger varje handlare eller restauratör en extra dimension. När vi som igår besökte Hallernes Smørrebrød vilket vi gjort förr, så finns hela tiden den upphöjda känslan av att runt hörnet finns huvudrätten eller förrätten i form av spanska tapas eller en aperitif i form av fantastisk öl från Bøgedal på Omegn, med en liten ostbricka. Upplägget med mindre rätter genomsyrar de båda hallarna. På Hallernes Smørrebrød blev det till slut en avrundning ...

Läs mer...