Smushi och Kronborg

kopenhamn_smorrebrod

Äntligen kom vi över sundet igen! Vi hade som vanligt mer eller mindre en plan. Vi hade länge velat testa the Royal Smushi Café, dock med förutsättningen att de skulle stå för förrätten. De ligger ju mitt i turistsmeten vilket kan vara lite avskräckande. Anrättningen, som danskarna säger, ligger vid Amager Torv (längs Ströget) invid Royal Copenhagen, och visade sig vara en avskalad släkting till designtorget. Vi beställde in en tallrik med 3 smushis för att dela som förrätt. Kombinationen blev rökt rådjur, rökt laxtatar och potatisgratäng. Vi blev mycket nöjda över att vi hade utnämt stället till förrättsanrättning. Vi fick in 3 mycket små fantastiskt vackra små hantverk. Smakmässigt var de till belåtenhet och rådjuret var även lite annorlunda smakupplevelse med ett stort plus. Aptitretade gick vi vidare till Kronborgs för att inta huvudrätten. Vi kom dit sent inpå deras timme då de stänger mellan 16 och 17, och kanske därav blev bemötta av lite stressad service. Vi inledde med att dela på en panerad rödspättafilé. Perkeft stekt, möjligen lite tunt panerad, alltså ingen chans att bli krispig, men och andra sidan smälte den i munnen. Katrinas andraval blev rimmad lax med äpple- och selleriröra, som fick klart godkänt efter att det vita brödet som den serverades på bytts ut till ett mer klassiskt rågbröd. Mitt val föll på Parisbøfen (halstrad råbiff) med äggula och rejält med riven pepparrot, även den serverad på ett vitt formbröd, som jag behöll för allt fett som den redan hade sugit upp. Utan att bli för patetisk i min beskrivning av smakupplevelsen, så blev jag nästan tårögd och fick lite rysningar och jag tror inte att det bara var mängden pepparrot som var tricket. Parisbøfen på återseende, Köpenhamn på återseende!