Nödbröd vid Hovedbanegården

centrum-smorrebrod

Om du är ute efter smörrebröd när du åker över till Köpenhamn så finns en enkel tidsregel att hålla sig till. Det är frukost som gäller, alltså vår lunch, på sin höjd fram till kl 16. Det finns ställen som serverar efter 16, men de är inte många. De flesta av smörrebrödsanrättningarna går över till en kvällsmeny. Idag ville vi därför testa den sista utposten i form av Centrum Smørrebrød och följa en hypotetisk turists snitslade bana. De har öppet 09.00 - 24.00 alla dagar i veckan.

Läs mer...

Planera eller oplanerad?

sopromenadenblogg

Vädret sa - Richard och Katrina, det är dags för er att ta er över bron för lite Smörrebröd. Visst, sa vi och åkte över utan någon plan. Vi kom över alldeles för tidigt för att inleda med smörrebröd och utan plan som så hamnar vi lätt på gamla beprövade kort. Ett beprövat frukost/fikaupplägg för oss är Meyers bageri på Jægersborggade 9. Där finns allt från Ölandsvetebröd, Scones, rågbröd till lite sötare kanelsnurror och coissanter. Vad som inte finns här är kaffe. De fokuserar helt på att förse oss med gott bröd, vilket direkt skapar plocksamverkan och marknadsplatskänslan på Jægersborggade. Så snett över till vänster hämtar vi kaffet på det lite överpretantiösa Coffee Collective. Överpretantiösa i form av att de vägrade serverar mig en longo, vilket jag inte bett om efter det. Pretantioner är annars bra tycker jag, vilket ofta innebär att man bryr sig om sina produkter och har ambitioner. Deras kaffe är helt okej. Det är deras kaffefokus som ger mervärdet.

När morgonfikat var avklarat, så valde vi att styra (till fots) mot en smörrebrödsanrättning som vi bara cyklat förbi tidigare. Vi hade egentligen andra som låg före på önskelistan. Søpromenaden längst ner vid Österport, längs det norra dammsystemet.

Läs mer...

Smushi och Kronborg


kopenhamn_smorrebrod

Äntligen kom vi över sundet igen! Vi hade som vanligt mer eller mindre en plan. Vi hade länge velat testa the Royal Smushi Café, dock med förutsättningen att de skulle stå för förrätten. De ligger ju mitt i turistsmeten vilket kan vara lite avskräckande. Anrättningen, som danskarna säger, ligger vid Amager Torv (längs Ströget) invid Royal Copenhagen, och visade sig vara en avskalad släkting till designtorget. Vi beställde in en tallrik med 3 smushis för att dela som förrätt. Kombinationen blev rökt rådjur, rökt laxtatar och potatisgratäng. Vi blev mycket nöjda över att vi hade utnämt stället till förrättsanrättning. Vi fick in 3 mycket små fantastiskt vackra små hantverk.

Läs mer...

Smørrebrød Torvehallarna

Smörrebröd i Torvehallarna

Torvehallarna är en modern saluhall på Israels Plads i Köpenhamn. Mångfalden och öppenheten i saluhallen ger varje handlare eller restauratör en extra dimension. När vi som igår besökte Hallernes Smørrebrød vilket vi gjort förr, så finns hela tiden den upphöjda känslan av att runt hörnet finns huvudrätten eller förrätten i form av spanska tapas eller en aperitif i form av fantastisk öl från Bøgedal på Omegn, med en liten ostbricka. Upplägget med mindre rätter genomsyrar de båda hallarna. På Hallernes Smørrebrød blev det till slut en avrundning ...

Läs mer...