Nödbröd vid Hovedbanegården


centrum-smorrebrod


Om du är ute efter smörrebröd när du åker över till Köpenhamn så finns en enkel tidsregel att hålla sig till. Det är frukost som gäller, alltså vår lunch, på sin höjd fram till kl 16. Det finns ställen som serverar efter 16, men de är inte många. De flesta av smörrebrödsanrättningarna går över till en kvällsmeny. Idag ville vi därför testa den sista utposten i form av Centrum Smørrebrød och följa en hypotetisk turists snitslade bana. De har öppet 09.00 - 24.00 alla dagar i veckan. 

Vi inledde till lunch på Sankt Hans Torv, kanske inte den mest typiska turistpunkten. Torget med dess uteserveringar andas lite Rivieran och vi valde att slå oss ner på Café Sebastopol. Det andra alternativet var Pussy Galore någonting och henne vet man ju att man inte kan lita på. Vi valde, bland en hop klassiska rätter, Moule Frites, Salad Nicoise och Getostomelett. På det stora hela så var maten mer än godkänd och servicen var trevlig och uppmärksam.

Tidig middag fick bli på ett mer typiskt turiststopp. Kultorvet som fångar upp en mellan Nørreport och Strøget. Idag hade de även danslektioner mitt på torget i Jazzfestivalens tecken, vilket bidrog till att vi stannade där. Vi satte oss på Restaurang Kultorvet, vilket vi inte skulle gjort (förutom att det var trevligt med danslektionerna). Den ena av oss lämnade allt som kom in på tallriken. Inget hemmagjort, ingen kärlek. Syftet dock uppnått med att visa på turistens sårbarhet. Ställen som kan överleva på engångsbesökare gör det oftast alldeles för enkelt för sig.

Vi tog bussen bort till Le Le på Vesterbrogade för att rädda min hungriga hälft med lite thailändska salladsknyten.

Efter en heldag i Köpenhamn som hypotetisk turist så ska vi till slut testa "den sista utposten" då vi inte hittat några smörrebröd tidigare under dagen. På norra sidan av Hovedbanegården ligger Centrum Smörrebröd, Vesterbrogade 6. Jag tog med 2 smörrebröd som nattmackor till Malmö. Rostbiffen med remoulad smakade till att börja med rätt okej tills köperemouladen blev för påtaglig med alla sina e-nummer. Synd på en god rostbiff. Ribbesteken med rödkål (en slags tunt skivad fläskestek) var så torr och tråkig att den åkte i soporna på direkten. Problemet med att ha smörrebröd färdiga och inte gör dem a la minute, är ju att de inte får utsättas för syre. Praktiskt inte helt lätt. Få klarar detta utan problem. Och ovanpå detta välja den lätta vägen med köpta röror är lätt att välja bort.

Aldrig mer turistens klagan!